Domainek

Ha weboldal készítésről beszélünk, akkor érdemes a domainnel kezdeni, hiszen a tárhely mellett ez az első dolog, amit megvásárolunk. Sokan nincsenek tisztában, hogy milyen tárhelyre érdemes beruházni, hol lehet megvásárolni a domain nevet vagy egyáltalán hogyan fog felkerülni a weboldalunk a tárhelyre? Ezzel, pedig nincs is semmi gond, ha velünk készíted a weboldaladat, mi mindenben az elejétől fogva díjmentesen segítünk. Minden weboldal személyreszabott, ezáltal más és más technikai igényekkel rendelkeznek, tehát más és más tárhelyre si van szükségünk, ha azt szeretnénk, hogy az üzemeltetés költséghatékony és stabil legyen, akkor azt bízzuk szakértőkre. Bővebben olvashatsz erről a Gyakran Ismételt Kérdések rovatunkban, ide kattintva.

Először is tekintsük át mi is az a domain. Az interneten lévő összes számítógépet egy négy részből álló úgynevezett IP cím azonosít. Mivel ezeket a számokat nehéz lenne megjegyezni és egy szerver több, weboldalt is tartalmaz létrehozták a domain neveket, ami minden weboldal egyedileg azonosít.

A leggyakoribb kérdés, hogy mi legyen leendő weboldalunk címe, milyen végződést használjunk? (.com, .hu, .cc). Először az oldalt nevezzük, úgy, ahogy azt szeretnénk, legyen az a cégnév (pl.: amazon.com) vagy a tevékenységünk (weboldalkeszites.hu), én az első megoldást szoktam javasolni, hiszen ezzel is erősítjük a brandet és az arculatunkat. Nem érdemes telerakni kulcsszavakkal a címet (pl.: legjobbweboldalolcso.hu), az emberek nem szívesen fognak egy ilyen oldalra felmenni.

A domainek végződését nevezzük „top-level domain” -nek, azaz a legfelsőbb szintű tartománynévnek. Ezeket feloszthatjuk ország szerint (.hu-Magyarország, .be-Belgium, .ru-Oroszország stb.) és működés szerint. Mivel kezdetben csak az Egyesült Államokban volt internet, ezért akkoriban kizárólag működés szerinti domain nevek voltak. Ezek a következők:

.com-kereskedelmi célú

.edu-oktatási célú

.gov-kormányzati célu

.net-infrastrukturális célú

.mil-amerikai katonai szervezetek számára

.org-a fenti kategóriák egyikébe se tudjuk besorolni.

Mindenképpen olyan top level domaint válasszunk, ami tükrözi a weboldal tevékenységét és lehetőleg, ha az ország szerinti végződést szeretnénk, akkor a saját országunkhoz mérten válasszunk, tehát ha egy magyarországi üzletet szeretnénk nyitni, akkor ne a mosogép.ru-t használjuk. Lehetőségünk van ékezetes domain neveket is létrehozni, a Google már kezelni is tudja ezeket, de ha tehetjük, inkább kerüljük el ezeket. Az emberek az ékezet nélküli címekhez vannak szokva és automatikusan, úgy fognak rákeresni.

Érdemes beszélni a tartalom duplikálás problémájáról, amit szigorúan vesznek a keresők és szorosan összefügg a domain nevekkel. Sokan úgy próbálják oldaluk kulcsszó készletét bővíteni, hogy egy az egyben kimásolják a tartalmakat egy másik weboldalról. Ez a legrosszabb, amit tehetnek, ugyanis a Google ezt észreveszi és lejjebb sorolja azokat az oldalakat, ahol ugyanaz a szöveg található.  Ha egy weboldalt több, domain alatt akarunk futtatni, akkor használjunk átirányítást és ne ugyanazt a tartalmat másoljuk át különböző tartományokra. Egyrészt, ahogy az előbb említettem a Google nem szereti a duplikált tartalmakat, másrészt, ha minden felhasználó más domainen keresztül nézi meg az oldalunkat, akkor a látogatottság és ezáltal a SEO eredmény is megoszlik, egymás elől veszik el a helyet a domainek.

A Facebook is több domainnel rendelkezik, mint például fb.com, facebook.com, facebook.hu, favebo0k.com, facebooc.com. A who.is adatbázisa szerint a Facebook több, mint 2000 domain névvel rendelkezik és ezek között, akadnak elég érdekesek is, mint például a IHateTheFacebookLikeButton.com. A nagyobb cégeknél bevett szokás, több domain név birtoklása. A whoisology.com adatbázisát böngészve észrevehetjük, hogy az Apple, több mint 600, a Microsoft, pedig, több 100 domain nevet birtokol, ezek többsége, pedig a főoldalukra irányít át. Az általuk birtokolt domain neveket böngészve találkozhatunk néhány igazán értékes példánnyal. A next.com, airport.com és newton.com is az Apple oldalára irányít át minket, ezzel is növelje SEO pontszámait.

Visszatérve az átirányításra, fontos kiemelni, hogy a keresők duplikált tartalomnak észlelhetik az oldal www. és anélküli változatát, tehát, ha az oldal átirányítása nincs megfelelően beállítva, akkor külön oldal a www.brworks.hu és külön oldal a brworks.hu is, ugyanazzal a tartalommal. Figyeljünk tehát arra, hogy weboldalunk, vagy csak www. vagy www. nélkül legyen elérhető. Mivel legtöbben az előtag nélkül írják a be a keresőbe, gondoskodjunk róla, hogy a www. aldomaines változat irányítson át az aldomain nélküli oldalra.

SSL

2017 óta a Google azokat az oldalakat részesíti előnyben, amik https protokollon keresztül működnek, azaz rendelkeznek SSL tanúsítvánnyal. Azokat a weboldalakat, amik http protokollon keresztül futnak, amellett, hogy lejjebb sorolja a keresési eredményeknél, a böngészőben „nem biztonságos” szavakkal címkézi fel.

Az SSL tanúsítvány biztosítja, azt, hogy az adatok biztonságosan áramlanak a felhasználó és a szerver között, ez különös fontos az olyan weboldalak esetében, ahol bankkártya- vagy személyes adatokat adunk meg. Titkosítás hiányában, ugyanarra a hálózatra csatlakozva más felhasználók is kiolvashatják az adatainkat, majd visszaélhetnek vele. Ha az oldalunkon semmiféle adatbekérő űrlap nem szerepel, akkor is mindenképpen ajánlott az SSL tanúsítvány beszerzése kereső optimalizálási szempontokból.

Az SSL tanúsítvány beszerzése nagyon egyszerű és igen fontos, de ennek ellenére mégis sokan elfelejtik, köztük profi webfejlesztők is. Habár a mai tanúsítványok nagyrésze már nem nagyon jár le, mégis érdemes adott időközönként ellenőrizni, hogy minden megfelelően működik-e, hiszen egy apró hiba miatt is veszélyesnek jelezheti weboldalunkat a Google, ez pedig óriás látogatottságvisszaesést okoz.

Amennyiben felkeltettük érdeklődésedet és weboldalra lenne szükséged keress minket elérhetőségeink egyikén vagy kérj ajánlatot az űrlapunkon keresztül!

Ne feledd, hogy mi nem csak a weboldalt biztosítjuk! Alapvetően mindent weboldal úgy készítünk el, hogy az keresőoptimalizált / “google barát” legyen, díjmentesen segítünk domaint és tárhelyet választani és ingyenesen elvégezzük a weboldal és az SSL tanúsítvány telepítését.