Hosting (tárhely)

A domain mellett a tárhely, amit először megveszünk, ha saját weboldalt szeretnénk. Ezeket érdemes már a weboldal készítés előtt megvenni és beállítani, hiszen erre fogjuk optimalizálni a weblapunkat. Ha bizonytalan vagy azzal kapcsolatban, hogy melyik tárhelyre lenne szükséged, akkor remélem e következő néhány sor segítségedre lesz, de utána sem kell aggódnod, mert ha a BR Works csinálja a weboldaladat, akkor mi ingyen segítünk kiválasztani a számodra legjobb tárhelyet és telepítjük rá a weboldalt.

A weboldal sebességét elsősorban a tárhely vagy másnéven a hosting határozza meg. A tárhely valójában egy számítógép, egy szerver, amin keresztül tárolhatjuk és elérhetővé tehetjük oldalunkat mindenki számára.  Alapvetően minél nagyobb, drágább vagy jobb hardverrel rendelkezik egy tárhely, annál gyorsabb is lesz az oldalunk, de ennél jóval több befolyásoló tényező van. Továbbá érdemes ismerni, hogy nekünk mire is van szükségünk, vannak például kifejezetten wordpress oldalakra vagy webshopokra optimalizált szolgáltatások. Minden weboldal különböző ezáltal más és más jellegű tárhelyet igényelnek. A tárhelyeket alapvetően besorolhatjuk néhány főbb kategóriába, tekintsük most át ezeket:

Megosztott webtárhely

Jellemzően ez a leggyakoribb választás, az én weboldalam is ezen keresztül érhető el. Működését tekintve, egy szerver erőforrásai több felé vannak osztva, különféle weboldalak között. Fontos megjegyezni, hogy csak a szerver erőforrásai vannak megosztva, a többi weboldalt és azok adatait mi nem látjuk. Előnyeik közé tartozik a kedvező ár, viszont nagyobb, rengeteg látogatóval bíró weboldalaknál kevés lehet az erőforrás. Érdemes arra odafigyelni, hogy az első előfizetést követően, megújításkor jellemzően növekednek az árak, így a legkedvezőbb díjszabás eléréséhez érdemes egyből hosszabb időre szerződést kötni.

VPS (Virtual Private Server)

VPS szolgálatásoknak a lényege, hogy több nagy teljesítményű szervergépet, több elkülönített, virtuális partícióra osztanak. Minden rész, külön önálló szerverként viselkedik. Habár drágább, mint egy megosztott tárhely, kapacitása nagyobb és jobban konfigurálható, szinte teljesen testre szabhatjuk a szerverünket.

Felhő alapú tárhely

Nagyon hasonlít a VPS-hez, viszont itt nem egy szerver létezik, hanem egy teljes hálózat belőle. Ez a típusú hosting szolgáltatás nagyon jól skálázható és elenyészően kevés a kiesési idő, tehát ritka, hogy leállna a teljes hálózat, hiszen, ha egy szerver kiesik, egy másik azonnal átveszi a helyét.

Dedikált szerver

Nevéből adódóan ebben az esetben egy teljes szervert kapunk, amit csak mi birtoklunk.

Amennyiben neked is weboldal készítésre vagy tanácsadásra lenne szükséged keress minket bátran elérhetőségeink egyikén vagy töltsd ki űrlapunkat a főoldal alján.