Mi az a SEO?

Többször is hangsúlyoztam már, hogy egy vállalkozásnak egyik legfontosabb eleme a jó weboldal. Ma már nem számít különlegességnek ha valakinek weboldala van, inkább elvárás. Már nem csak azok jelennek meg az online térben, akik informatikai szolgáltatásokat nyújtanak, hanem azok akik ügyfeleket szeretnének szerezni.

Kész a tökéletes weboldal. Mi a következő lépés? Látogatókat szerezni! Webshopunkat, weboldalunkat többféle képpen népszerűsíthetjük. Először általában az ismerősök körében szokás megosztani a vállalkozásunkat, de később természetesen szeretnénk, ha minnél több emberhez eljutna, ilyenkor jön szóba az online hirdetés (Google Ads, Facebook & Instagram reklámok stb.) és a SEO.

A SEO, egy mozaik szó, ami az angol Search Engine Optimization, magyarul keresőoptimalizálásból ered. Ez alapján dől, el, hogy egy adott weboldal a keresőkben milyen helyezést ér el organikusan. Amikor keresőoptimalizálásról beszélünk, akkor elsősorban a Google keresőjére gondolunk, hiszen Magyarországon ez a legnépszerűbb. Organikus találatoknak hívjuk azokat, amik a keresőben természetes módon jelennek meg, azaz nem fizetett hirdetések.

A Google keresések elején maximum 4 fizetett hirdetés jelenik meg, de az is előfordul, hogy valamikor egy sem, ezt sok tényező befolyásolhatja. Ugyanúgy, ahogy az organikus találatoknál a kereső itt is különböző szempontok alapján rangsorolja a találatokat, mint például: lokáció, idő, a felhasználó korábbi keresései és megtekintett oldalai, az adott oldal relevanciája a kulcsszavakkal szemben stb.

A keresőben való pozícionálás nagyon fontos üzleti szempontból, az emberek 70%-a csupán az első 3 organikus találatot veszi figyelembe. Az első helyen megtalálható oldal kapja a kattintások túlnyomó többségét, ez körülbelül 40%, míg a második esetében 20%, a harmadik oldalra csupán az internetet böngészők 10%-a kattint.

Sajnos pontosan nem tudjuk, hogy hogyan is működnek a keresők, a Google több, mint 200 dolgot vesz figyelembe az eredmények listázását megelőzően, habár ezeket mi mind nem ismerjük, különböző szabályok, módszerek és eszközök segítségével mégis képesek vagyunk befolyásolni weboldalunk pozícióját és pontosan ezzel foglalkozik a SEO. A Google úgynevezett kereső robotokat (másnéven: spider, crawler, bot, pók) használ az oldalak feltérképezésére. A robotok a weboldalakon és az adatbázisokban található linkek alapján járják be a világhálót, linkeken keresztül járnak egyik oldalról a másikra. Ezeket a bejárt oldalakat valamilyen formában eltárolja az adatbázisában és az oldal relevanciájától függ, hogy milyen gyakran frissíti és ellenőrzi a tárolt adatot. A keresésoptimalizálást alapvetőleg 3 nagyobb alkategóriára bonthatjuk: On-page, Technikai és Off-page.

On-page seo

Az on-page SEO nevéből adódóan felel, az oldalon levő tartalom megfelelő optimalizálásról.  Azokat a változtatásokat soroljuk elsősorban ebbe a kategóriába, amik az oldal megjelenését befolyásolják. Leegyszerűsítve a Google megnézni, hogy az adott oldalon lévő tartalom milyen minőségű, mi pedig ehhez optimalizáljuk az oldalunkat.

Off-page seo

Az off-page SEO minden, olyan tevékenység, ami a weboldalon kívül történik. Ez elsősorban a linképítés, de idesoroljuk a különféle oldalunkra mutató marketing tevékenységeket is.

Technikai seo

A technikai SEO felel a weboldal technikai aspektusaiért. Alappillérei közé tartozik a weboldal gyorsabbá és egyszerűbben feltérképezhetővé tétele. Ide tartozik még, a nem működő linkek eltávolítása, a duplikált tartalom javítása, biztonság és a sitemap.

A keresőoptimalizálás valójában már a weboldal készítéssel párhuzamosan megkezdődik, egy jó webfejlesztő tudja, hogy a keresőmotorok miket néznek és ez alapján készíti el a weboldalt, mi ugyanígy teszünk a BR Works-nél és ezért nem számolunk fel külön díjat. Minden weboldalt alapból úgy készítünk el, hogy azok megfeleljenek a Googlnek.

Amennyiben neked is weboldalra, webáruházra vagy keresőoptimalizálással kapcsolatos tanácsadásra és konzultációra lenne szükséged keress minket bizalommal a +36705007090-es telefonszámon, az hello@brworks.hu email címen vagy a főoldalon található űrlapon keresztül!