Negatív SEO

Korábban már volt szó arról, hogy a keresőoptimalizálás, hogyan segíthet népszerűbbé tenni oldalunkat. Beszéltünk arról, hogy három nagyobb kategória létezik: On-page, Off-page, Technikai.

Sajnos nem csak pozitív kimenetelű keresőoptimalizálási technikák léteznek, vannak olyan műveletek, amelyek nem a saját weboldalunk mutatóinak növelésére, hanem más, konkurens weboldalak lerontására szolgálnak, ezeket nevezzük negatív SEO-nak, negatív SEO támadásnak vagy black hat SEO-nak. Az egyik leggyakoribb módszer az, hogy rossz minőségű hivatkozásokkal árasztunk el egy oldalt. Az off-page seo-ról szóló bejegyzésben már volt szó arról, hogy nem a backlinkek (hivatkozások) mennyisége számít, hanem a minősége. Ha rengeteg olyan domainről érkezik hivatkozás az oldalunkra, amit a Google veszélyesnek, irrelevánsnak vagy spamnek gondol, akkor az a mi weboldalunkra is hatással van.

Szintén gyakori az irreleváns kulcsszavakkal való hivatkozás, angolul „irrelevant anchor text”. Ez azt jelenti, hogy egy másik oldalon olyan kifejezések hivatkoznak az oldalunkra, amelyeknek semmi közük a mi weboldalunk tematikájához. Példaként nézzük az én oldalamat. A brworks.hu többek közt webfejlesztéssel foglalkozik, így számunkra a legoptimálisabbak az ezzel kapcsolatos kulcsszavak. Számunkra irrelevánsak lehetnek a következő kulcsszavak: „receptek”, „takarító szolgálat”, „átverés”, „szerencsejáték” stb. és minden olyan kifejezés, ami nem kapcsolódik az oldalunkhoz. Egy támadás esetén több ezer irreleváns hivatkozás érkezhet az oldalunkra.
A SEO támadások ellen úgy tudunk védekezi, ha rendszeresen megvizsgáljuk, milyen kulcsszavakra jelenik meg az oldalunk és milyen jellegű domain címek mutatnak rá. Árulkodó jel lehet, ha mindenféle előzetes beavatkozás nélkül, hirtelen többszörösére növekedik a külső hivatkozások száma. Ezt egyszerűen ellenőrizhetjük az interneten található eszközök segítségével, mint például a semrush.com.

Egy jó weboldalt érdemes folyamatosan karbantartani, felügyelni. A brworks.hu számos szolgáltatást kínál weboldal karbantartásra és keresőoptimalizálásra. Tekintsd meg a szolgáltatásaink árlistáját, vagy kérj egyedi ajánlatot!