Technikai SEO

Egyik korábbi bejegyzésben már volt szó a Keresőoptimalizálásról, másnéven a SEO-ról, ott említésre került, hogy három fő részre bontható, közülük az egyik a : technikai seo.

A technikai SEO felel a weboldal technikai aspektusaiért. Alappillérei közé tartozik a weboldal gyorsabbá és egyszerűbben feltérképezhetővé tétele.

Nézzük milyen aspektusokra is kell figyelni:

XML

Az XML sitemap, vagy magyarul oldaltérkép segít a keresőknek eligazodni az oldalunkon. Ahelyett, hogy ők fedeznék fel külön-külön az aloldalainkat, mi egy térkép biztosításával tárjuk fel előttük az weboldalunk, minden aloldalát. A kód lényegében a weboldalunkon lévő összes aloldalt listázza és feltünteti azok utolsó módosításainak dátumát. Az .xml kiterjesztésű file-t fel kell töltenünk a weboldalunk főkönyvtárába, majd ezt a hivatkozást (pl.: brworks.hu/sitemap.xml) beilleszteni a Google Search Consoljába (ez a következő linken érhető el: https://search.google.com/search-console/sitemaps). Lényegesebb, új aloldalak hozzáadása esetén érdemes frissíteni az oldaltérképet.

Hibaoldalak

Egy hibaoldallal akkor találkozunk, amikor valamilyen probléma merül fel a tartalom betöltése során. Egy oldal felkeresése során a böngészőnk valójában állapotkódokat kap vissza, mindegyiknek különböző jelentése van és rengeteg variáció létezik belőlük.
„1xx – tájékoztatás
2xx – sikeres kérés
3xx – átirányítás
4xx – klienshiba
5xx – szerverhiba.”
Webfejlesztés során nekünk a hibakódokra érdemes figyelnünk, hiszen a felhasználók ezzel találkoznak a leggyakrabban.

404


Az egyik leggyakoribb hiba kód a 404-es , ami akkor fordul elő, ha a keresett oldal nem található, a beírt URL címen nem található létező oldal. Ez előfordulhat azért, mert az oldal törölve lett, de az is gyakori eset, hogy a cím rosszul lett begépelve. Ilyen hiba esetén egy előregenerált, sablon oldal szokott megjelenni. Az én oldalamon ez a következő lenne, mivel a Hostinger tárhelyszolgáltatót használom:

Ez az oldal több szempontól is rossz:

  • angol nyelven van, míg az alap oldal magyar nyelvű, aki nem tud angolul nem értheti miről van szó
  • semmilyen hivatkozás nem vezet vissza az oldalamra
  • ez a kép és szöveg tárhelyszolgáltatóm által létrehozott alapsablonból van, ennek bennhagyása a szakértelem hiányára és amatőr munkára utal

A fent felsorolt problémák könnyen elijeszthetik a látogatókat a weboldalról, akik inkább egy konkurens vállalkozáshoz mennek.

Jelenleg így néz ki a hibaoldalam (elérhető itt: https://www.brworks.hu/404):

Sebesség

Egy oldal betöltési és válaszadási sebessége igen fontos tényező. Az emberek gyorsan elhagynak egy olyan oldalt, ami lassan reagál, ahelyett, hogy várnának inkább keresnek egy másikat. Szintén sokan hajlamosak azt hinni, hogy ha a honlap nem működik rendesen, akkor a szolgáltatás minősége sem lesz kielégítő. Az én esetemben ez különösen igaz, hiszen weboldalakat készítek. Miért választana bárki, olyan szakembert, aki a saját weboldalát sem tudja rendben tartani. A sebesség SEO szempontjából is mérvadó, 2010 óta a Google a sebességet is számításba veszi az oldalak rangsorolásához.

Legfontosabb tényezők a sebesség optimalizálásához:

A weboldalunk gyorsításának érdekében, a legfontosabb, amit tehetünk, hogy igyekszünk a képfájlokat a lehető legalacsonyabb méretre lekicsinyíteni, a minőség jelentős romlása nélkül. Habár nem szeretnénk, hogy a képfájlok óriási méretűek legyenek, de rossz minőségű, pixeles képeket se helyezzünk el a weboldalunkon.

Először is tekintsük át, melyik kép, hogyan fog megjelenni az oldalon. Olyan képek, amik nem az oldal teljes egészét töltik ki, csupán lekicsinyítve egy kis részen vannak elhelyezve, kisebb felbontást igényelnek. A méret csökkentése nélkül is számos technikával spórolhatunk számtalan kilobyte-ot.

Használjunk jpeg kiterjesztés! Az ilyen típusú képek jóval kisebb helyet foglalnak el, mint például a .png állományúak. Rengeteg ingyenes kép optimalizáló szoftver létezik, mint például az imagecompressor.com, ami a minőség jelentős rontása nélkül képes csökkenteni a kép méretét. A legnagyobb teljes oldalt kitöltő képnek sem szabad 1MB-nál nagyobb méretet felülmúlnia. Jelenleg a legnagyobb méretű kép az oldalamon 303 KiB.

Esközök a sebesség mérésére

A Google saját szoftvere kiváló eszköz a sebesség mérésére. Ez a PageSpeed Insight és a következő linken érhető el: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights. Megnézi, hogy mobil és asztali eszközökön, hogyan teljesít az oldalunk és pontozza egy 100-ig terjedő skálán, emelett felhívja a figyelmünket a nagyobb hibákra és tanácsokat ad a teljesítmény növelésére. (A mérés értéke változó lehet, nekem például 1-2 pontos eltérések szoktak lenni mérésenként, ami feltehetőleg a tárhelyszolgáltató teljesítményétől is függ).

Hosting (tárhely)

Az oldal sebességét egyik legejelntősebben befolyásoló tényező a hosting, azaz a tárhely. Bővebben az erről írt blogbejegyzésben olvashatsz. Mielőtt nekirohannánk a tárhelyvásárlásnak érdemes szakértőt, profi webfejlesztőt felkeresni és tanácsot kérni. Mi a BR Worksnél ingyen segítünk kiválasztani a neked legmegfelelőbbet.

Amennyiben weboldalkészítésre vagy keresőoptimalizálásra lenne szükséged, keress minket bizalommal!